Mjuka värden

Har funderat på det som många kallar "mjuka värden". Lite nedlåtande, uttalas orden. Lite i förbifarten. Lite som att "just det, dom också - ja det är klart - dom behövs kanske också ja". 

Att man ens kategoriserar det i mjuka värden och andra värden. Vilka är de andra? Tillväxt? Resultat? Budget? Kostnadskontroll? Eller vilka är värdena? 

På varje företag pratas det om värdegrund/värdegrund/kultur. Det företaget står för. Det de anställda ska känna i all verksamhet. 

Men vad brukar de värderingarna handla om? Är inte det "mjuka värden" så säg? Det mänskliga. Det mellanmänskliga. Relationer. - Men det kommer som nåt "extra". Nåt som inte ingår i det övriga. Nåt man måste påminnas om och liksom "knö" in i resten av arbetet.

Det är så konstigt. Allt vi gör handlar om relationer. Magnus Helgesson sa att prestation alltid föregås av relation. Vad vi än presterar måste föregås och omges av en relation med en eller flera personer. Vi kan inte prestera utan att relatera först.

När allt kommer omkring handlar allt om människor. Hur kan man ens snacka om mjuka värden som att det var nåt "utanpå"? Nåt man aktivt måste anstränga sig för att få med? Det är ju när vi tror det, som vi bränner ut oss. Det är då vi ger utan att få nåt tillbaka. Det är då vi känner oss otillfredsställda. När "mjuka värden" är nåt chefen fnyser åt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Leila

Inre läkning